Google lansează rețeaua Find My Device la nivel global. Va putea detecta inclusiv telefoane oprite

Find my Device de la Google functioneaza in prezent doar in SUA si Canada si trebuie sa ai un telefon care sa ruleze de la Android 9 in sus. Cu noul update, reteaua va putea sa gaseasca telefoanele pierdute si fara acces la internet.

Este similara cu Find my de la Apple. Va putea sa iti gaseasca telefonul, tableta, ceasul chiar si cand acestea nu sunt conectate la internet sau bateria este descarcata. Le poti suna sau vedea pe harta. 

Noul update va integra etichete Bluetooth de la Chipolo si Pebblebee si vor fi construite special pentru reteaua Find my Device. Reteaua va fi compatibila si cu produsele Nest, casti JBL, Sony si altele.

Activată pe toate dispozitivele cu Android printr-o actualizare aplicată la nivelul componentei Google Play Services, rețeaua Find My Device acoperă inclusiv dispozitive Apple AirTag și Samsung Smart Tag, utilizatorii de Android fiind alertați dacă apare suspiciunea că ar putea fi urmăriți pe ascuns.

Îmbunătățind serviciul Find My deja oferit utilizatorilor de Android, rețeaua Find My Device are o acoperire mult mai largă, oferind detectarea oricărui tracker bluetooth și chiar asista recuperarea telefoanelor Android complet oprite (în anumite condiții).

Rețeaua Find My Device nu este doar o reușită a Google, ci și rodul colaborării cu Apple și Samsung, care au acceptat interconectarea propriilor rețele de tracking cu scopul maximizării acoperirii și descurajarea folosirii abuzive a trackerelor bluetooth. Spre exemplu, de acum nu va mai fi posibil ca un spion/iubit gelos să urmărească nedetectat fiecare mișcare a unui utilizator de Android, strecurându-i în bagaje sau în haine un breloc Apple AirTag.

Sub noua formulă telefoanele Pixel și nu numai vor putea funcționa ca și balize bluetooth, transmițând în mod repetitiv propriul cod de identificare. Iar dacă bifezi opțiunea relevantă din setările telefonului vei avea această funcționalitate chiar dacă telefonul este complet oprit (shutdown). Astfel, timp de săptămâni sau poate chiar luni de zile, orice dispozitiv din ecosistemul Android va putea detecta telefonul rătăcit în raza conexiunii bluetooth, raportând locația către Google cu acuratețe de câteva zeci de metri.

Google precizează că telefoanele Pixel 8 și 8 Pro includ hardware specializat pentru păstrarea activă a cipului Bluetooth chiar și atunci când acestea rămân fără baterie sau sunt oprite. Tot Google spune că suportul la partea de software este adăugat în nucleul Android 15, încurajând și alți producători de telefoane cu Android să adopte această tehnologie asigurând suportul hardware necesar:

„Colaborăm cu alți producători de chipseturi și fabricanți OEM pentru a aduce suportul pentru detectarea telefoanelor oprite pe cât mai multe dispozitive”.

Din păcate, nu este clar dacă suportul poate fi activat și pe telefoane existente, altele din cele din seria Pixel 8. Spre exemplu, telefoanele din seria Galaxy S24.
Erik Kay, Google, spune:

Protecțiile integrate pe mai multe niveluri  în rețeaua Find My Device vă ajută să vă mențineți în siguranță și să vă păstrați confidențialitatea informațiilor personale, menținând în același timp controlul asupra dispozitivelor conectate la rețeaua Find My Device. Aceasta include criptarea de la un capăt la altul a datelor de localizare, precum și raportarea agregată a locației dispozitivelor, o funcție de siguranță, care oferă protecție suplimentară împotriva urmăririi nedorite până la domiciliu sau la o locație privată.”