Android 15 va permite urmărirea telefoanelor cu Android chiar și atunci când sunt oprite

Telefoanele Pixel 8 actualizate la Android 15 ar putea fi localizate chiar și când sunt oprite cu bateria descărcată. Seria Pixel 9 va avea aproape sigur noua funcționalitate.

Telefoanele Pixel 8 actualizate la Android 15 ar putea fi localizate chiar și când sunt oprite cu bateria descărcată. Seria Pixel 9 va avea aproape sigur noua funcționalitate.

Identificată în codul Android 15 sub numele Powered Off Finder, noua funcționalitate pare să transforme telefoanele Pixel în veritabile tag-uri Bluetooth. Concret, odată ce bifezi această opțiune nu va mai conta dacă se descarcă bateria telefonului, acesta apărând în continuare în rețeaua SmartTag ca și cum ar fi un „breloc” de atașat la bagajele pe care chiar nu vrei sa le pierzi.

Schimbarea vine în completarea serviciului Find My, care în forma actuală nu poate urmări în mod garantat un telefon Android pierdut sau furat, acesta putând fi oprit și resetat la setările de fabrică în câteva minute, zădărnicind orice încercări de localizare.

Potrivit informațiilor obținute „pe surse”, Google va readuce în centrul atenției funcția de recuperare a dispozitivelor pierdute sau rătăcite, noul API Powered Off Finder asigurând că telefoanele cu Android 15 vor putea fi găsite „și în gaură de șarpe”. Sau cum s-ar spune, oprite și ascunse în sertar.

Iar dacă telefonul cu Android rămâne totuși pornit și accesibil prin internet, atunci posesorul de drept este prezentat cu opțiunea de a „formata” de la distanță dispozitivul pierdut, în ideea de a preveni accesarea neautorizată a datelor personale rămase pe dispozitiv. În acest caz, telefonul/tableta de pe care tocmai ți-ai șters datele personale este „ruptă” de contul tău Google și, teoretic, ar trebui să nu mai poată fi reconfigurat cu identitatea unui alt utilizator. Totuși, flexibilitatea ecosistemului Android lasă anumite „portițe” pentru noul „proprietar”, care are putea încerca ocolirea mecanismelor de securitate Android.

Potrivit informațiilor oferite chiar de Google, această caracteristică va funcționa doar cu dispozitivele ce includ suport hardware, respectiv, o versiune a cip-ului Bluetooth care poate funcționa chiar și cu telefonul oprit.

Lesne de înțeles, nu vei putea recupera orice telefon cu Android, chiar și actualizat la versiunea Android 15. Dar ca un punct de reper, telefoanele Pixel 8, 8 Pro și Pixel 8a vor fi suportate.